Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Beginnersfouten

 

Door Rogier Rümke, hardlooptrainer. Trainde duizenden beginnende lopers in de periode 2002-2018

  

Beginnen met hardlopen lijkt zo simpel

Gewoon een paar minuutjes gaan lopen en als je moe wordt ga je wandelen. Na een minuut of zo ga je dan weer lopen tot je niet meer kunt. Die methode werkt prima en een enkeling (met fors doorzettingsvermogen) komt ermee weg.

De overgrote meerderheid niet. Die vallen naar de ene kant af omdat ze de motivatie net niet op kunnen brengen om echt 3 x per week te trainen, ook in de beginperiode. Het ziet er zo raar uit om te wandelen met die sportkleren aan en mensen maken ook vaak opmerkingen naar je: 'Hé Miep, loop es door!'.

Naar de andere kant is de uitval van al die zeer gemotiveerde mensen die na korte tijd pijnklachten krijgen. Arts of fysiotherapeut komen dan met de diagnose 'overbelasting' en je wordt voor maanden aan de ketting gelegd.

'Waar slaat dat op', denk je dan, 'ik heb al met al nog maar 3 weken gelopen en ik bouw het rustig op, hoe kan het dan overbelast zijn? Mijn buurvrouw loopt wel 40 km per week, waarom is die dan niet overbelast?'

Uit een onderzoek is gebleken dat slechts 20% van de mensen die beginnen met lopen dat na een jaar nog doet. Bij mensen die georganiseerd lopen is dat al 50% en bij Het Nieuwe Lopen ligt het percentage boven de 60%. Toch raken ook bij Het Nieuwe Lopen nog deelnemers aan de cursussen 4 tot 10 weken nadat ze beginnen geblesseerd door overbelasting.

De welvaartsmens loopt nog nauwelijks. Er wordt wel wat gewandeld maar dat is vaak jachtig of juist te sloom. Stukje boodschappen doen, stukje naar de auto, soms een gezonde wandeling met het hele gezin naar het strand of door het bos of slenteren door stad of een museum. Ook sporten we heus wel. Fitness, fietsen, zwemmen, roeien. We proberen het allemaal en daardoor is bij velen van ons de conditie helemaal zo slecht nog niet.

Hardlopen is heel natuurlijk

Maar wat we niet doen is (hard)lopen. Na onze jonge jaren waarin we veelvuldig aan het rondrennen waren doen we het gewoon niet meer. Heel heel soms een sprintje om de bus of de trein te halen en dan geheel buiten adem en bezweet aankomen, veel meer zal het bij de meesten van ons niet zijn.

Nu is (hard)lopen een beweging waar we evolutionair in hoge mate voor zijn gemaakt. Dus zodra we het gaan doen gaat het al heel snel heel lekker. Het is alsof je lichaam weer thuiskomt, weer doet waarvoor het gemaakt is en dat voelt heel goed. Maar bij hardlopen zijn heel erg veel spieren betrokken die je normaal nooit zo gebruikt, als je ze al gebruikt, en de intensiviteit ervan is ongekend groot.

Hoe intensief is hardlopen?

Weet je bijvoorbeeld dat één uur rustig hardlopen qua intensiteit gelijk staat aan 1,5 uur squash, 2 uur zwemmen, 2,5 uur teamsporten, 3 uur stevig wandelen of 4 uur fietsen! Een uurtje hardlopen is dus gelijk te stellen aan een voetbalwedstrijd met verlenging, aan een volledige 5-setter met tennis, aan 2 intensieve squashsessies. Ga er maar aan staan.

Het geheim van blessurevrij hardlopen 

Spieren die je niet gebruikt worden snel slapper. Kijk maar wat er met je been gebeurt als je het breekt en een tijdje in het gips moet. Er blijft niets van over!

Dus wat er gebeurt met die goedbedoelende startende hardlopers is dat ze in hun enthousiasme vergeten dat de spieren die je eigenlijk alleen met hardlopen zo (intensief) gebruikt echt helemaal niets gewend zijn. En dat terwijl je conditie in no time op een flink niveau zit. Al snel wil je een kwartier of langer achter elkaar doordraven. Al snel wil je de sensatie voelen van een sprintje bij 15 tot 20 km per uur. Je lichaam voelt zich er zo lekker bij omdat je longen, je hart, je benen, eigenlijk je hele lichaam schreeuwt om meer, meer, meer! Meer van dat back to basics gevoel.

Zo voelt het ook echt, bijna iedereen die gaat hardlopen ervaart die verrukking van terugkeer naar waar je voor gemaakt bent. Basaal, kinderlijk simpel, je wordt er vrolijk en blij van en je wordt zo ontzettend snel beter. Dat maakt trots en trots geeft een fantastisch gevoel van eigenwaarde.

En dan krijg je te horen: 'stop, mag niet, niet goed'. Er zijn nog steeds artsen en zelfs fysiotherapeuten die zeggen dat lopen niet goed voor jou is, dat je het beter niet kan doen. Het is als tegen een auto zeggen dat die niet mag rijden. Tegen een koelkast zeggen dat die niet mag koelen. Tegen een mens zeggen dat die niet mag hardlopen is  alsof je verklaart dat hij of zij gehandicapt is. En het hoeft bijna nooit.

Het geheim van blessurevrij leren hardlopen zit hem dus in geduld en spieropbouw. Ontspanning en inspanning in de juiste verhouding. Opbouw en vooral rust op het juiste moment. Goede professionele begeleiding is wat daarbij nodig is. Een schemaatje volgen van internet zet hier geen zoden aan de dijk en meelopen met een loopgroep of atletiekvereniging is maar al te vaak de snelste weg naar een overbelastingsblessure.

Die goede professionele begeleiding biedt Het Nieuwe Lopen in hoge mate. Lopen met een groep mensen die allemaal jouw niveau hebben zodat je je precies op de goede manier aan elkaar spiegelt. In het begin elkaar remt en na verloop van tijd elkaar stimuleert om door te gaan. Dat is wat nodig is voor het grootste succes! Een netwerk van trainingsmaatjes op jouw niveau en een goede professionele begeleiding.

Het Nieuwe Lopen is speciaal ontwikkeld om je te helpen rustig die spieren op te bouwen.

Toch zijn er ook bij ons mensen die uitvallen. Niet zelden omdat ze zich niet houden aan het schema, omdat ze de oefeningen toch maar niet allemaal doen, omdat ze stiekem toch wat meer lopen en/of wat minder wandelen in de eerste frustrerend langzaam opbouwende weken.

Geef jezelf een optimale kans op jarenlang loopplezier. Doe de cursus Het Nieuwe Lopen en doe hem ook echt!!! Om halverwege de cursus te merken dat looptechniek echt wat doet, en blijf het dan zeker volhouden tot het einde om te ontdekken hoe onwaarschijnlijk fit je kunt worden en hoeveel profijt je daarvan hebt in je dagelijks leven, nog los van het pure plezier en genot van het hardlopen zelf. Alleen of met een groep. Met een loopmaat of met een wedstrijdje. Lopen kan overal en altijd en is zo ontzettend natuurlijk!

Help jezelf verstandig over de drempel van dat super gezonde en fitte gevoel!

 

Wanneer adviseer ik je de cursus met de beginnersschema's te doen?

Hou de volgende regel aan: 2 maanden per jaar loopervaring met een maximum van 10 maanden. Heb je langer dan dat aantal maanden niet regelmatig aan hardlopen gedaan (minimaal 1x per week) dan doe je er verstandiger aan om de cursus in zijn geheel, vanaf de voorloopmodule, te doen.

En anders doe je de cursus met een schema voor gevorderde lopers. Met opbouw voor je eerste (halve) Marathon bijvoorbeeld.